Strava a typické jedlá

Jedlo a pitie
Okrem tradičných talianskych jedál sa oplatí vyskúšať Culurgiones - typické cestoviny mesta Ogliastra podobné ravioli, plnené zemiakmi, ovčím syrom 'Pecorino', cibuľou, mätou a cesnakom. Seada sú ravioli plnené čerstvým syrom s príchuťou citrónu, ktorý sa počas varenia Seady roztápa. Praží sa a podáva s medom.  Porcheddu je špecialitou vnútrozemia ostrova, ide o prasiatko pečené v špeciálnej diere, vykurovanej miestnymi drevinami (najčastejšie dubom). Oplatí s vyskúšať aj stredomorské ryby. Pesce azzurro je špecialitou pobrežia Sardínie. Dajú sa  kúpiť aj na rybom trhu, koná sa skoro ráno. Vyskúšať sa oplatí aj sardínske pečivo, ostrov ponúka množstvo druhov. 
Nápoje: miestnou špecialitou je alkoholický nápoj Mirto. Vyrába sa z vína, príchuťou sú plody miestneho kríka mirta. Iným miestnym alkoholom je Fil'e ferru - železné víno, názov pochádza  z 19. storočia, kedy boli fľašky zahrabané do zeme a miesto zahrabania bolo označované železným drôtom. Limoncello – sladký nápoj s citrónovej kôry, podáva sa chladený, je vyrába sa miestne. Vernaccia di Oristano – silné víno vyrábané v regióne Oristano. K vínu sa podáva s miestne pečivo.  Vermentino di Sardegna je ľahké víno so silnou minerálnou príchuťou.
Prepitné: Bežne sa dáva čašníkom 10 %, v reštauráciách sa účet zaokrúhľuje nahor aj v prípade, ak je obsluha zahrnutá v cene. Vrátené drobné je zvykom nechať ležať na stole. Sprepitné by nemalo byť menšie ako 0,50 EUR. Taxikári očakávajú asi 10 % z ceny jazdného, minimálne asi 1 EURO.

Zdroj: www.dromedar.topky.sk